Експеримент на Нова телевизия с инвалидна количка из София

 

Достъпно ли е метрото за хора с увреждания? Не съвсем. Има асансьори, с които да стигнат до влакчето... но да се качат на него е невъзможно без чужда помощ. Често са нужни дори няколко души. Това показа ескпериментът ни. Мария Милкова пътува в метрото заедно с жена в инвалидна количка.


Тръгваме от станция „Вардар”. Целта - Летище София и да видим колко е достъпно метрото за хора в колички. Но се сблъскваме с първо препятствие – стълби. В крайна сметка успяхме да ги преодолеем.


Разстоянието между влачето и перона е около 10 сантиметра. Без чужда помощ Людмила не може да се качи.


И се питаме, ако човек с уврежадне трябва да стигне от центъра до близък квартал с метро и няма помощ, как ще стане? Чудейки се, продължаваме пътуването. Така Люси решава следващия път да опита със задните колела напред.


Станция „Искърско шосе”. Тук пък се оказва, че не може да излезем на повърхността. Няма кой да отвори на Людмила.


Следващата станция. И тук решаваме да слезем. Във влакчето обаче не са останали много хора и няма кой да помогне.


И така за пореден път с гръб напред, с много усилия и помощ от случайни хора, Людмила все пак стигна летището.


„За първи път се качвам в метрото. Не знам дали бих повторила”, казва Людмила.  


Тя няма да повтори начинанието. Както и много като нея. Затова и рядко се виждат хора с колички в тунелите. Решаваме да покажем какво заснехме на директора на „Метрополитен”. И по света било като у нас – без растояние между влака и перона не можело.


„Преди години във Варшава при машиниста бяха сложили дървени платформи и като се появи човек, се подава... Това обаче влияе на графика”, коментира инж. Стоян Братоев, директор на „Метрополитен” ЕАД.


Но тази идея тепърва ще се изпробва. Дотогава хората с увреждания трябва да разчитат на чужда помощ. Ако въобще решат да ползват метрото.


Повече по темата гледайте във видеото.