Причината - не са получавали премии два месеца

 

Медицински работници от Врачанската болница на протест. Не са получавали премии два месеца. Заплашват, че ако до края на месеца проблемът не се разреши, ще стачкуват. Дори сестрите с над 20 години трудов стаж във врачанската болница получават чисто около 440 лева.


„Младите колежки като дойдат на работа, изкарвайки 1,2,3 месеца се отказват, тъй като примерно в по-престижните заведения в града като сервитьорки получават от 600 до 800 лева”, казва медицинската сестра Елеонора Колева.


„По-ценно от човешкия живот няма и затова никога не бих се изказала да не им се вдигат заплатите”, казва пациентът Венета Гергова.


Причините това да не се случва се оказаха много.


„От няколко години минималната работна заплата се вдига в страната, а прихода от НЗОК намалява”, казва Светозар Луканов – изп. директор на МБАЛ „Хр. Ботев” – Враца.


Недоволните обаче сметнали, че от Фонд „Работна заплата” остават около 200 000 лева за консултантски договори и услуги. Дори част от тях да бъдат пренасочени към медиците, заплатите пак няма как да бъдат повишени с повече от 30 лева. Причината - болницата е затънала в дългове. Кредитите й са за над 6 милиона лева. А и евентуалното минимално увеличение на заплатите ще важи максимум за два месеца.


„След което всички кредитори, към които е длъжна болницата, ще предявят своите претенции, ще блокират дейността”, прогнозира Светозар Луканов.


„Не искам да фалира! От Мездра съм – идвам тук”, обясни пациентката Тотка Петкова.


„Затова вече държавата трябва да помисли, както искат осигуровките с 5 години назад”, на мнение е пециентката Венета Гергова.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Румяна Попова