Отново Брюксел постави крайни срокове на южната ни съседка

 

Отново Брюксел постави крайни срокове на Гърция. Най-близкият е само след два дни. До сряда в полунощ южната ни съседка трябва да одобри договореното в Брюксел и не само това. Парламентът трябва да започне да гласува законите, които кредиторите искат - за пенсионна реформа, за повишаване на приходите от данъци, дори неща като задължително удължаване на работното време на магазините. 

 

Всичко това трябва да бъде свършено преди 20 юли. Тогава Гърция трябва да плати над 3 милиарда евро на Европейската централна банка. За разлика от плащането, което Атина пропусна към МВФ, това няма как да не бъде направено. В тази връзка се очаква до понеделник да бъдат преведени 7 милиарда евро на Гърция, като спешна помощ. 

Още по темата

 

Междувременно покрай кризата се заговори за предсрочни избори и дори за разцепване или разпад на СИРИЗА. Наглед безполезният референдум даде мандат на Алекис Ципрас. В момента той изглежда сигурен на поста. Със сигурност сред депутатите от СИРИЗА ще има недоволни от сделката с Брюксел, но специално за гласуването на споразумението Ципрас ще получи помощ от противниците си в парламента. 
       

Часове след като се договори в Брюксел, премиерът се върна в Атина, за да търси гласуването на споразумението от парламента. Дори депутатите от СИРЗА да не са единодушни за сделката, опозицията вече обяви, че ще я подкрепи. Традиционните партии искат нов спасителен план за Гърция. Те бяха против референдума и през цялото време определяха исканията на кредиторите като "тежки, но разумни". След споразумението по улиците на Атина цареше недоволство.

 

Може би най-унизителните мерки са две. Гърция трябва да вкара активи за 50 милиарда евро във фонд като гаранция за парите на кредиторите. Той ще бъде управляван от Гърция, но под надзора на кредиторите. Освен това Тройката ще надзирава правителството. Преди да бъде предложен нов закон, той трябва да бъде обсъден с кредиторите и чак тогава да влезе в парламента. 

 

Освен страните от Еврозоната, Европейската комисия също се ангажира да помогне на Гърция. Тя ще събере 35 милиарда евро извън Механизма за стабилност, които да отидат за създаване на работни места и засилване на икономическия растеж.