В някои специалности се влиза с ниски оценки

 

Започна приемът във висшите училища. Оказва се, че дори и с четворка може да се влезе в специалност като право. 

Още по темата

 

В Софийския университет 7800 души са подали документи за прием. Най-много желаещи има за специалностите психология, публична администраци и английска филология. Не липсва интерес за компютърните науки. Всъщност в следващите 5 години именно специалистите в IT сферата ще са сред най-търсените. Следвани са от работещите в сферите на биотехнологиите и психологията.

 

Иван Димитров вече студент.  Избрал е унгарска филология. Една от причините за това е,  че за нея няма много кандидати, а това предполога и по-голям шанс за реализация след това. „Трябва да се учи нещо, което е по-трудно”, убеден е Иван.

 

През последните години все по-често се говори затова, че бизнесът има нужда от кадри, които все още висшето образование не му дава.  „От години е така. Психологията и още няколко специалности държат първенството и това не е просто мода, а духовни търсения, ако има пропаст трябва да бъде търсена в организационен план”, коментира бившият министър на образованието Сергей Игнатов.

 

Според анализаторите дупката между висшето образование и бизнеса остава.  „Самото придобиване на висшето образование е цел заради по-високите доходи, но не заради квалификацията, която получават”, смята Зорница Славова от Института за пазарна икономика.

 

В същото време сравнително високи остават баловете за едни от най-предпочитените специалности в Софийския университет. За психологията която е на първо място минималният бал е 27 за жените и малко над 26 за мъжете.

 

От списъците, залепени на прословутата „стена на плача” става ясно, че може да се влезе и с оценка 4 и то специалност като право.   Тя обаче4 тази година  не е в топ 10 на най-желаните специалности. Не така стоят нещата с педагогиката – там отново има интерес, а балът не е особено висок.

 

 „При тази широка фуния на входа трябва да се увеличат и изискванията при завършването и тя да се стеснява”, смята Сергей Игнатов. Много често тези, които влизат с по-ниските оценки стават по-добри”, коментира той. От  Министерството на образованието и науката вече готвят промени за висшето образование. Една от идеите е да се финансират университети не само за брой студенти, но и за качество.