Явлението може да вдигне човек или едро животно във въздуха, пише "Стандарт"

Адска жега ще ни мъчи през почивните дни. Очаква се на места градусите да стигнат 40, могат да се завихрят и неочаквани вихрушки, наречени прашни дяволи, пише вестник "Стандарт". Горещините крият опасности за хората с високо кръвно затова лекарите съветват те да не излизат навън по обяд, когато слънцето е най-силно.

 

"Прашен дявол" ни напада в жегата. Природното явление, подобно на торнадо, е типично за горещините, които ни очакват през следващите дни. Става въпрос за "завихряне на въздушно течение при хубаво слънчево време", обясни климатологът и метеоролог от НИМХ към БАН доц. д-р Петьо Симеонов пред Форумнюз. Той обаче подчерта, че "прашният дявол" се различава от торнадото и рядко достига неговата интензивност. "Силата на това явление обаче не е малка. То може да вдигне човек или едро животно във въздуха", разказа ученият.

 

Още теми от печата:

 

На почти всяка четвърта минута при последната дневна смяна линейките в София са били при колабирал под слънчевите лъчи пациент, при злоупотребил с алкохола, при получил травма софиянец или при застигнати от инфаркт или инсулт възрастни, съобщава вестник „Труд".


"Това е равносметката на изпълнените 192 адреса от около 250 повиквания в четвъртък през деня", съобщава д-р Светлана Богданова, зам.-директор на столичната Спешна помощ.

Службата отговаря за пациенти с опасност за живота не само в столицата, но и от околните 38 села.


Само припадналите в жегите за последните 5 дни са 30 души. От началото на месеца до 15 юли т.г. линейките са били при 38 пациенти с инфаркт и при 164 с инсулт. Те обаче са по-малко в сравнение със същия период на 2014-а - броят им съответно е бил 52-ма със сърдечен удар срещу 175 с мозъчен.

 

"Зачестяват пострадалите, получили травма, докато се пекат на басейн, не спират обажданията и за пациенти с висока температура, главоболие, повръщане, за обостряне на хронични заболявания“, допълва д-р Богданова. Отделно са сигналите за пострадали в пътни катастрофи. А все повече неосигурени софиянци търсят медицинска помощ от екипите в линейките.

 

Повече теми от печата гледайте във видеото!