Най-жестоките "убийци" се оказват оцветителите, а те са в изобилие

 

Дори и разрешените E-та в храните и напитките може да увреждат клетките, разкъсват ДНК-то и създават огромен риск от рак. Това доказват български генетици. 

 

Най-жестоките "убийци" се оказват оцветителите, а те са в изобилие в газирани напитки, сладки, торти и какво ли още не. Добре е да запомним следните оцветители - еритрозин (Е-127), индиго кармин (Е-132) и фаст грийн (Е-143).

 

Консервантът натриев нитрит (Е-250), добавката кофеин, много използвана в енергийните напитки и 4-амино антипиринът с широко разпространение във фармацевтичната промишленост също са вредни.

 

Оцветители, консерванти, емулгатори, стабилизатори – Е-тата са навсякъде. Учените от лабораторията по молекулярна генетика доказват, че за да са безопасни, Е-тата трябва да са в дози от 10 до 100 пъти по-малко от нормативно приетите.

 

Методът на изследването, който българските учени са използвали, е хиляди пъти по-чувствителен от досега използваните и открива потресаващи истини за Е-тата.

 

"Те предизвикват патологични промени, заболяване на клетката и може да доведат и до рак. За съжаление те са разрешени във високи концентрации", коментира доц. д-р Георги Милошев.

 

Дози на Е-тата по етикетите няма да видим никъде. Дори смятаният за безопасен консервант натриев нитрит се оказва опасен. Той се използва в големи количества в консерви, както и в трайните колбаси. Силно оцветените храни и напитки също са сред опасните – някои шарени бонбони, пасти, сладоледи и торти.

 

"Силно оцветените с червено, синьо, зелено и жълто. Това да го видиш в торта е просто ужасяващо. Снимките се правят с такива химикали и затова съветът ми е никакви торти със снимки”, призова доц. Милошев.