Часове преди атентата трима полицаи бяха простреляни на улица в Истанбул

 

Двама войници бяха убити при взрив на кола-бомба в Турция. Часове по-рано трима полицаи бяха простреляни на улица в Истанбул. В редица градове отново имаше антиправителствени протести. 


Атаката срещу войниците в провинция Диарбекир и стрелбата срещу полицаите в Истанбул идват ден, след като турски самолети удариха позиции на Кюрдската работническа партия ПКК. Това е първата подобна атака, откакто започна мирния процес между Турция и ПКК през 2012 г.

 

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу каза, че ударите срещу позиции на кюрдите са били необходими, защото ПКК работи с „Ислямска държава” за дестабилизирането на района.


„Знаем че ПКК и Народната революционна освободителна партия са замесени в тероризъм.

Това е информация, събрана от разузнаването. Те планират, заедно с „Ислямска държава”, да изградят бази в Турция. Операциите ще продължат, докато всичките им складове с оръжия бъдат унищожени”, категоричен бе Давутоглу.


Протестиращите по улиците обвиняват правителството, че акцията срещу ИДИЛ е само претекст. Истинската цел на Анкара била да атакува кюрдите и да сложи край на мирния процес.


Кюрдски сайтове виждат и конкретна политическа причина за действията на Анкара. Ако преговорите за формиране на кабинет не успеят, ще има нови избори. Президентът Ердоган атакува кюрдите, за да привлече националистическия вот, който се отдръпна след началото на мирния процес.