Това съобщи директорът на ресорната агенция

Около 1200-1300 души в България чакат за трансплантация, съобщи в интервю за БГНЕС д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителна агенция по трансплантация (ИАТ).

 

От тях около 950 до 1000 чакат за бъбреци, около 50 души - за черен дроб, около 30 души имат нужда от сърце, около шест човека - от бял дроб, а едно момиче чака за трансплантация на черва.

 

35 трансплантации са извършени от началото на годината у нас.

 

Още по темата

"Много голяма част от чакащите за трансплантация са млади хора, а огромна част от тях не са с вродени заболявания. Те просто са претърпели вирусно заболяване, в много от случаите на крак, и изведнъж разбират, че имат нужда от сърдечна трансплантация например”, обясни д-р Симеонова.

 

Затова по думите ѝ е важно да се грижим за здравето си и винаги да осъзнаваме, че може да бъдем от едната и от другата страна. „Трябва да мислим, че нещо може да ни се наложи и на нас и че зависим едни от други", допълня тя.

 

В България се извършват трансплантации само на черен дроб, сърце и бъбреци. В чужбина се извършват трансплантации още на бял дроб, черва, панкреас, лице. За миналата година трансплантациите са 79, като от тях 18 души са трансплантирани с чернодробна трансплантация и 44 с бъбреци. При трансплантацията има строги медицински критерии - първата е спешност и деца под 18 години, поясни директорът на ИАТ и добави, че лесна трансплантация няма и всяка една носи рискове.