Чужденците блокираха основна пътна артерия в главния град

 

Напрегната остава обстановката на гръцкия остров Кос, където във вторник се стигна до безредици сред хиляди бежанци, очакващи регистрация. Те протестират срещу лошите условия и дори блокираха основната пътна артерия в главния град на острова.

 

Напрежението сред очакващите да бъдат регистрирани бежанци рязко се покачи и между самите тях се стигна до сблъсъци.


  
Затруднени от неспиращия приток на имигранти, местните власти на гръцкия остров Кос призоваха бежанците да излъчат доброволци, които да помагат при регистрацията на новопристигащите. На опашки по стотици хората чакат в продължение на дни, а понякога и седмици, за да бъдат регистрирани от претоварените полицаи и да получат документите, с които да продължат пътуването си към други европейски страни.

 

Стотици имигранти пристигат на гръцките егейски острови всеки ден, като повечето от тях бягат от конфликтите в Сирия и Афганистан. Те прекосяват разстоянието между Турция и Гърция с гумени лодки с надеждата да намерят по-добър живот в Европа. Условията, които намират на гръцкия остров обаче, са далеч от очакваното.

 

Кметът на Кос предупреди, че ситуацията излиза извън контрол. Според местните власти на острова се намират повече от 7 000 имигранти, които се опитват да стигнат до континенталната част на Европа.