Два месеца, след като Нова купи отговорите, властите не откриха нарушение на закона

 

Купуването и продажбата на матурите не е престъпление. Два месеца, след като Нова купи отговорите за зрелостните изпити, властите не откриха нарушение на закона и наказани няма да има. 

 

На зрелостните изпити тази година се явиха над 50 000 ученици. Анулираните работи по български език бяха 34. Хванатите да преписват на втората задължителна матура по предмет по избор бяха 69. 

Още по темата

 

След като Нова телевизия показа как се купуват отговорите и то за 100 лева, министърът се задейства и обяви, че виновни за теча на информация са квесторите. Конкретни имена не бяха съобщени, но над 80 от проверяващите бяха наказани дисциплинарно.

 

Със случая с купуването на отговорите се зае Икономическата полиция. Разпитани бяха няколко души. От постановлението на прокуратурата става ясно, че те си купуват верните отговори, след което ги препродават. Това означава, че отговорите са изнесени от зрелостници след започването на изпита. След това са решени и изпратени на купувачите.

 

Въпреки това според нашето законодателство се оказва, че престъпление няма. Причината е, че в Наказателния кодекс няма член, който да посочва санкции за купуването и продаването на отговори за зрелостни изпити.

 

В схемата обаче разследващите не потвърждават да са участвали служители на МОН или училища. „Тези, които са продавали тестовете на изпитите или са направили тази организация, са заблуждавали купувачите, че имат връзка на по-високо ниво и тук може да се помисли дали това не е измама, за да му причинят вреда”, коментира адвокат Марин Марковски.

 

В едно нещо са категорични и юристи, и образователни експерти - законодателството ни трябва да се промени и да има наказания. "Учениците, които са учили, се чувстваха още по-неудобно от това, че са учили, за сметка на онези, които най-вероятно малко или много са преписали", коментира Диян Стаматов, директор на 119 СОУ в София.

 

Парламентът трябва да гласува, че това нещо може да бъде определено в Наказателния кодекс като престъпление. Този, който продава резултатите от теста и този, който ги купува, трябва да носят наказателна отговорност”, убеден е адвокат Марковски.

 

От министерството вече готвят промени, с които да се затегне контролът. Тя обясниха и че ще продължат да следят дали се спазват правилата при провеждането на матурите. Ще продължи и видеонаблюдението.

 

Отказът да започне разследване срещу купуването на матурите събра и вълна от противоречиви мнения във Facebook страницата на Новините на Нова.

 
 
А вие съгласни ли сте с решението на прокуратурата? Коментарите ви очакваме във Facebook страницата на Новините на Нова.