"Образователните закони нямат репресивен характер", каза Сергей Игнатов

 

„Всеки министър прави усилия за по-голяма строгост в провеждането на матурите. И въпреки това само 32-ма са хванатите преписвачи, а 80 са наказаните преподаватели”, заяви в "Здравей, България" бившият образователен министър Сергей Игнатов. Той коментира липсата на наказания по повод разследване на Нова телевизия за купуването на отговорите на зрелостните изпити, които се проведоха преди два месеца.  


На матурите тази година се явиха над 50 000 ученици. Анулираните работи по български език бяха 34. Хванатите да преписват на втората задължителна матура по предмет по избор бяха 69.
След като Нова телевизия показа как се купуват отговорите, и то за 100 лева, министърът се задейства и обяви, че виновни за теча на информация са квесторите. Конкретни имена не бяха съобщени, но над 80 от проверяващите бяха наказани дисциплинарно.

 

"Ние не вървим напред, защото от 25 години България е в един либерален свят, където основният принцип е състезанието”, добави Сергей Игнатов и припомни как преди време са лишавали студент от студентски права заради предаване на курсова работа, в която не е цитирал източника на информация.


Не мога да предполагам как ще бъде променен законът, но трябва да бъдем по-взискателни. Не са по-високи изискванията към квесторите и проверяващите инспектори на зрелостните изпити и външното оценяване. Имахме очаквания, че ще има наказани за купуването на отговорите на матурите, но както виждам - това не се случи. Това, което беше изнесено в медиите, отговаря на истината. Това е методът – от хора, които са били вътре в залата”, коментира Лазар Додев от Дирекция „Организация, контрол и инспекция” към МОН.


Според директора на 119 СОУ в София Диян Стаматов трябва да има по-строги мерки към учениците, като например да не излизат от залата в тази част от изпита, когато има опасност да бъде изнесена информация навън, както и спиране на интернет връзката на територията на училищата, където се провеждат изпитите. Оказва се обаче, че така се нарушават правата на останалите хора, които ползват тази услуга.


„Аз съм потърпевш, защото по мое време беше въведен този софтуер, който прави комбинацията от задачи. Между 5 и 7 часа от няколко милиона възможности се генерира комбинацията от въпроси, които влизат в изпита. Но образователните закони нямат репресивен характер. Ние можем да освободим ученик или студент и да освободим преподавател”, коментира още Сергей Игнатов.


Целия разговор гледайте във видеото.