Това се случва след няколкочасови дебати

 

Гръцкият парламент одобри третата спасителна програма на стойност 85 млрд. евро след цяла нощ на дебати, съобщи "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

 

Документът се състои от две статии, едната, от които включва списък с около 40 реформи, изисквани от кредиторите за освобождаване на траншове от програмата за заем. Втората статия упълномощава министъра на финансите и гръцкия Фонд за финансова стабилност да подпишат споразумението и всички документи, които вървят в пакета с него.

 

Програмата е придружена от Меморандум за разбирателство (общо 354 страници) между Европейския стабилизационен механизъм , ЕК, ЕЦБ и МВФ.

 

Премиерът Алексис Ципрас по-рано призова парламента да одобри сделката, за да се гарантира способността на страната да оцелее и да продължи да се бори.

 

"Гръцкото правителство изпълнява договореностите, постигнати на срещата на върха на Еврозоната на 12 юли", заяви премиерът Алексис Ципрас пред депутатите в края на пленарната сесия, която продължи цяла нощ.

 

Премиерът се фокусира върху новия гръцки приватизационен фонд, който ще бъде базиран не в Люксембург, както първоначално искаха кредиторите, а в Атина.

 

"Част от постъпленията ще отидат за рекапитализиране на банките и за икономическото развитие", подчерта Ципрас, цитиран от БГНЕС.

 

По-рано гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос заяви пред депутатите, че днес има задължението да отиде на заседанието на Еврогрупата с ратифицирано споразумение и одобрени реформи, което беше предварителното условие на кредиторите за отпускане на помощ.