Интернет общност дава от 15 до 76 долара за най-добрите снимки

Руската полиция е запознала разследване на интернет общност, която призовава членовете си да публикуват селфи с мъртви хора и дори предлага награда в пари в брой за най-добрия кадър. Говорител на полицията в северния град Сиктивкар заявил, че разследването е срещу общността, нарекла се "Селфи с починал" и активна в популярна руската социална мрежа, уточнява БГНЕС.

 

Шефовете на общността дават обещание да награждават с между 1000 и 5000 рубли (15-76 долара) най-добрите снимки с труп. Като изискване е авторът на селфито да е усмихнат на кадъра , тъй като "починалият вече е отишъл на по-добро място". Страницата на общността е изпълнена със снимки на хора до телата на починали в траурни домове. Общността, която има около 500 членове, привлече вниманието на правоохранителните органи, след като един от нейните шефове обяви награда от 5000 рубли за този, който изпрати най-доброто селфи с тленните останки на 13-годишно момиче, загинало при катастрофа в Сиктивкар. Семейството на загиналото дете каза пред местни медии , че камери на мобилни телефони ще опорочат погребението на дъщеря им.

 

Александър Шидюсов от полицията в Сиктивкар каза пред медии, че разследването на случая е още в начален етап и не може да каже какви обвинения може да бъдат повдигнати срещу шефовете на интернет общността.

 

Профилът на шефа на общността Алфред Поляков беше блокиран заради "подозрителна дейност".

 

Репортер от АФП успял да се свърже с Поляков. Той казал, че е 28-годишен преподавател от Донецк, контролирания от сепаратистите град в източна Украйна, и бил създал общността преди месец.

 

"Създадохме група за обмен на популярен подход към мъртвите", казал Поляков в телефонен разговор. АФП уточнява, че не е в състояние да провери дали Поляков е истинското име на шефа на общността.

 

Селфи културата се радва на популярност сред младите руснаци, но понякога се стига до съмнителни или смъртоносни резултати. Миналия месец руската полиция започна кампания, призовавайки хората да правят спокойни селфита, тъй като властите съобщиха, че има десетки убити и стотици ранени при опити за заснемане на високорискови пози.