Недостиг на учители на прага на новата учебна година

 

Недостиг на учители на прага на новата учебна година. Над 1800 преподаватели по различни предмети все още се търсят за класните стаи в страната. 

 

Основният проблем идва от застаряването. Почти половината от учителите у нас са над 45 години. 20% от всички преподаватели в страната са между 55 и 60 години, а 6% дори минават 60-те. Така не малка част от учителите се оказват в предпенсионна възраст, а мястото им в класните стаи не се оказва привлекателно за младите. Данните показват, че учителите под 30 години са едва 6%, а повече от половината студенти по педагогика се отказват от учителската професия още при завършването. 

Още по темата

 

Преди да стигне до уроците в клас, Петър е научил своя най-важен урок – без трудности успехи няма. Той се е заел да промени както нагласата на хората към учителите, така и тази на учениците – към уроците. И мисията се оказала възможна, въпреки че признава, че да бъдеш млад учител в България не е лесно.

 

Мисията на Петър обаче се оказва непосилна за повечето млади хора. Затова много класни стаи в страната скоро може да останат без учители. 10% от преподавателите са пред пенсия, а към тяхното място интерес няма.

 

И все пак надежда има. В едно от столичните училища за 12 места се борят 140 кандидат-учители – две трети от тях са млади хора. Затова и Петър не се отказва да предава своя житейски урок. Изходът експертите виждат в по-доброто заплащане за младите учители и във връщането на авторитета на професията.