Защо избягаха летовниците от Черно море?

 

Около 8% ще бъде спадът в приходите от туризъм по морето, показват данните на Бургаската туристическа камара за летния сезон. Според анализа близо 4 милиона евро не са влезли в хазната само за месец август. 

 

Професор Бърдиган е от чужденците, които са влюбени в нашето Черноморие. Инвестирал е в собствен апартамент в Лозенец. А това, че съвсем наскоро заливът беше залян от мръсотия по никакъв начин не може да изгони британеца, защото подобни неприятности биха могли да се случат навсякъде, дори и в родината му.

 

Английският учен обаче е притеснен от друго неприятно обстоятелство, което според него показва немарливост. Докато кара колелото си до Китен и обратно, всяка сутрин той забелязал блъснати от автомобил безстопанствени кучета, чийто трупове са били оставени да изгният. И така няколко дни никой не се погрижил да отстрани неприятната гледка. Това, според него, гони туристите.

 

И докато професор Бърдиган е толерантен към подобни неща, много други туристи не са. Мръсотията във всичките й форми е сред причините, които гонят хората от нашето Черноморие, показва анализ на Бургаската туристическа камара. 

 

Ниската хигиена в някои хотели, лошото обслужване, грубото отношение от страна на концесионери карат туристите да търсят по-добри места за почивка. Не само чужденците, но и българите. 

 

За Станислав, избрал да почива в Китен, големият проблем са цените на шезлонгите и чадърите. За три дни е платил 200 лева, които покриват храната и спането. По думите му в Гърция същата почивка би му излязла по-скъпа.

 

Като цяло през август Бургаската туристическа камара отчита минимален спад в броя на чужденците по морето - едва около 2%. Загубили сме най-много туристи от Украйна, Армения и Кувейт, но сме спечелили повече почиващи от Дания, Естония и Литва.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес