Най-малките се справят най-добре с правописа на родния език

 

Над 780 милиона души по света имат трудности при писането и четенето. Данните са от последния доклад на ЮНЕСКО. Страната ни заема едва 35-о място по грамотност на населението. Затова за шести пореден път фондация "Бъди грамотен" напомни за необходимостта от знания. 

 

Градинката пред Народния театър се превърна в импровизирана класна стая, която посети и екип на Новините на Нова. Там стотици столичани провериха знанията си по български език. И докато малките получаваха награди за знанията си, то по-големите получаваха уроци по правопис. 

 

Много думи обаче са променили своя правопис. Например думата "въстание" преди се е пишела със „з” и „с”, докато от много години тя се пише без „з”. Същият е и случаят с думата „потискам” – преди се е пишела с "д" и "т", докато сега – само с "т". 

 

Според ЮНЕСКО в целия свят тенденцията е неграмотните жени да са в пъти повече от мъжете. По последни данни най-грамотните хора у нас са тези над 65 години. Статистиката днес говори друго. Резултатите красноречиво показват, че най-добре с теста се справиха по-малките ученици - от първи до пети клас.

 

Тези над 65 години останаха на второ място, а трети са младежите. И в световната класация младежите ни са почти на дъното - 85-о място.

 

Социалните мрежи също играят своята роля. От "Бъди грамотен" призовават младите да пишат повече на кирилица и по-малко на модерната в последните години латиница. 

 

Репортер: Ивомира Пехливанова