Предсрочните парламентарни избори в страната ще се проведат на 1-ви ноември

"Турция се нуждае от правителство, сформирано от една единствена партия, за да победи тероризма и да подобри икономическото положение на страната", заяви министър-председателят Ахмет Давутоглу преди предсрочните избори на 1 ноември.

 

На парламентарните избори на 7 юни партията загуби абсолютното мнозинство, което имаше от 12 години. Този неуспех бе изтълкуван като личен провал на президента и основател на партията Реджеп Ердоган. Държавният глава участва в кампанията на своята партия, надявайки се да постигне широкото мнозинство, необходимо за промяна на конституцията и за засилване на прерогативите му.

 

При невъзможността да управлява сам, Давутоглу се опита без успех да състави коалиционен екип и така се стигна до предсрочни избори. Той се надява, че резултатите от тях ще му помогнат да реализира амбициите си.

 

"Вървим към изборите на 1 ноември с амбицията да съставим стабилно правителство, да насърчим устойчивото развитие и да защитим правата и свободите на всички", каза още Давутоглу, цитиран от БГНЕС.

 

Предизборната кампания в Турция започна в атмосфера на голямо напрежение, подхранено от подновяването в края на юли на кървавите сблъсъци на армията с бунтовниците от ПКК (Кюрдската работническа партия).

 

Очаква се Давутоглу, който е единственият кандидат, да бъде преизбран начело на Партията на справедливостта и развитието. Турският печат отделя място на информациите за задкулисната борба между привържениците на Ердоган и на премиера за контрола на ръководството на партията.