Подкрепата за Партията на справедливостта и развитието се увеличава

Социологическо проучване в Турция сочи, че 54,2% от участниците не одобряват действията на Реджеп Тайип Ердоган като президент. Положително са отговорили 38,5%, а 7,4% нямат ясна позиция.

 

Проучването на центъра за социологически проучвания "MetroPOLL" показва, че подкрепата за турския президент намалява. В същото време подкрепата за Партията на справедливостта и развитието (ПСР) е отбелязала леко повишаване – от 40,9%, каквато беше по време на парламентарните избори през юни, на 41,4%. Въпреки това е малко вероятно тази партия да събере достатъчно гласове на вота на 1 ноември, за да има възможност сама да сформира правителство, съобщи в. „Тудей'с Заман“, цитирана от БГНЕС. 

 

На изборите от 7 юни ПСР за първи път загуби мнозинството в парламента след идването си на власт през 2002 г. След като н успя да договори съставянето на коалиционно правителство, премиерът Ахмет Давутоглу сформира временно правителство, което ще действа до изборите през ноември. Резултатите от проучването на MetroPOLL, които бяха обявени по Си Ен Ен Тюрк, показват, че основната светска опозиционна Републиканска народна партия (РНП) получава подкрепата на 27,3%, Партията националистическо движение (ПНД) – 15,3%, а прокюрдската Народна демократична партия (НДП) – 13 %.

 

На юнските избори РНП спечели 25% от гласовете, а ПНД – 16,3%, а прокюрдската НДП – 13,1%.

 

Социологическото допитване е било проведено от 2 до 5 септември и в него са били включени 2 540 анкетирани.