Сред тях са и Магдалена Ташева от „Атака”, и Елена Йончева

 

Депутатът от „Атака” Магдалена Ташева и журналистът Елена Йончева нямат право да влизат на територията на Украйна. Със свой указ президентът на Украйна Петро Порошенко обяви двете дами, заедно с още близо 400 журналисти за заплаха за националната сигурност. 

 

Сред останалите са репортери на Би Би Си, испанското издание „Ел Паис”, германския вестник „Ди Цайт”, както и редица техни руски колеги, политици и представители на сепаратистите в Донбас. 

 

Наказани от украинския президент са и над 100 компании, на които са с блокирани активи и със забрана да работят в страната за период от една година.

 

В позиция до медиите Елена Йончева заявява, че винаги е отразявала обективно процесите в Украйна, но може би това е неприемливо за Киев. Йончева пита „откога обективното отразяване на събитията в една държава се превръща в заплаха за националните ѝ интереси?”.

 

Магдалена Ташева пък заяви, че това „е голяма чест”.

 

„Порошенко не престава да ме ласкае, като вижда в мен заплаха за националните интереси, националната сигурност и териториалната цялост на 46-милионна Украйна”, заяви Магдалена Ташева.