Те са част от сделката за временно настаняване на бежанци

Само 18 бежанци от договорените 500 сирийски граждани пристигнаха в Словакия в рамките на сделката за временно настаняване на бежанци на страната със своя съсед Австрия, предаде БГНЕС.


В зависимост от това дали техните молби за убежище бъдат одобрени, те или ще бъдат върнати в Австрия или ще бъдат депортирани от ЕС, каза говорителката на словашкото министерство на вътрешните работи Михаела Пауленова.


Хората са били транспортирани с автобус от австрийския град Залцбург до временен център за настаняване в Габчиково – село в югозападната част на страната с население от 5400 души. В него трябва да бъдат настанени всички 500 души в рамките на споразумението между Виена и Братислава.


„Този брой ще бъде достигнат в следващите две години. Нямаме информация за това колко и кога търсещите убежище ще пристигнат. Зависи от вътрешното министерство на Австрия“, каза още Пауленова.


Миналият месец в Габчиково се проведе референдум, на който 97% от гласувалите отхвърлиха решението за център за временно настаняване, но въпреки това вътрешното министерство „не е задължено да действа съобразно резултатите“.


При слизането си от автобуса един от пристигащите имигранти благодари на „всички добри хора“ за възможността да остане в Словакия, съобщиха местни медии.


Страната, в която живеят 5,4 млн. души, е една от няколкото източни страни членки на ЕС, които отхвърлиха квотната система за разпределение на 160 000 имигранти, предложена от ЕК.