Унгария премахва оградата от границата със Словения

Хърватското правителство отвори за движение всички гранични пунктове със Сърбия.
В правителствения профил в "Туитър" хърватският кабинет обяви, че граничните пунктове Баяково и Товарник са отворени за всички видове движения, без никакви ограничения.

 

Кореспондентите на сръбските медии съобщават, че движението е възстановено, включително и за автомобили със сръбски регистрационни номера. Започна преминаването на границата и на тировете, които от няколко дни бяха блокирани на сръбско-хърватската граница. В 18.00 часа на практика е вдигната блокадата на границата, която бе въведена поради огромния прилив на мигранти от Сърбия в Хърватия. Само за една седмица в страната пристигнаха близо 60 000 души.

 

Днес по-рано еврокомисарят по разширяване Йоханес Хан призова властите в Белград да вдигнат блокадата, защото това е в интерес на всички държави от Западните Балкани, припомня БГНЕС.

 

Междувременно, само ден след като започна да поставя телена ограда по границата със Словения, Унгария започна да я премахва, съобщиха медиите в Любляна.


Бодливата тел трябваше да предотврати влизането на унгарска територия на мигранти от страните от Близкия изток. От началото на годината в Унгария са влезли над 250 000 нелегални мигранти.