Измененията трябва да бъдат гласувани от Бундестага на страната

Министерският съвет на Германия е одобрил изменения в миграционното законодателство на страната. Планира се сумата, която ще получават поискалите статут на бежанци в Германия, да се изплаща частично в натура, информира ТАСС, цитирана от агенция "Фокус".


Правителството смята да не съобщава датата на депортация на чужденците, чийто срок на пребиваване в страната изтича. Така ще се избягва ситуацията, когато чужденци, нямащи право да останат в страната, се опитват да се укриват от властите. Освен това Германия няма да приема бежанци от „безопасните“ Черна гора, Албания и Косово.


„Целта на измененията е да се съкратят стимулите, които ръководят мигрантите по пътя им към Германия. Тези, които идват тук по икономически причини, да не получат перспективи за оставане“, смята министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер. Според него право на бежански статут имат само тези, които са преследвани от война и насилие.


Измененията трябва да бъдат гласувани от Бундестага на страната. Предполага се, че в такъв случай той ще влезе в сила от 1 ноември 2015 г.