Това предложи президентът Плевнелиев преди началото на срещата на коалицията срещу ИД

 

Европейският съюз да посредничи при решаване на кризата в Сирия, предложи българският президент Росен Плевнелиев преди началото на срещата на коалицията срещу „Ислямска държава”. Форумът беше свикан от американския президент Барак Обама.

 

Пред лидерите на 60-те държави от коалицията срещу „Ислямска държава” американският президент заяви, че борбата срещу джихадистите не е само на бойното поле. 

 

„Нашият подход ще отнеме време. Това не е конвенционална битка. Това е дългосрочна кампания, не само срещу терористична мрежа, но срещу цяла идеология”, заяви Барак Обама. 

 

Заради политическия вакуум в разкъсваната от гражданска война Сирия, джихадистите завзеха огромни територии. Бъдещето на страната е неясно, а позициите на Москва и Вашингтон остават противоположни. Кремъл смята, че ще бъде голяма грешка, ако не се работи с Башар Асад, а Белият дом твърди, че сирийският президент трябва да си тръгне.

 

Каква е позицията България?

 

„Позицията на България и на целия демократичен свят спрямо Сирия е категорична: не може един диктатор, който бомбардира хиляди хора и невинни деца, да бъде част от устойчиво и работещо решение за Сирия”, заяви президентът Росен Плевнелиев.


 
Според него решение на конфликта трябва да се намери с посредничеството на Евросъюза. 

 

„Очевидно възелът е много заплетен, Сирия е решаващият фактор за постигане на напредък в Близкия изток”, коментира Плевнелиев. 

 

Президентът призова войната в Сирия да бъде спряна на всяка цена, а мястото на това решение е в Съвета за сигурност на ООН.