Путин се стреми към възкресяване на Руската империя, смята бивш командващ силите на САЩ в Ирак и Афганистан

„САЩ и Русия имат общ интерес в борбата с „Ислямска държава” в Сирия”, заявяват от посолството на САЩ в Москва, предаде Агенция „Фокус”. 

 

От посолството направиха коментар на решението на Съвета на Руската федерация за използването на въоръжените сили в Русия.

 

„Аз просто ще напомня, че когато президентът Обама се срещна с президента Путин, те се съгласиха с това, че САЩ и Русия имат общ интерес в борбата с ИДИЛ в Сирия. Те се съгласиха, че е необходимо изграждането на канал за общуване между нашите военни с цел избягване на недоразумения между подразделенията на коалицията и Русия“, заяви говорителят на посолството Уилям Стивънс.

 

„Започнатите от Русия въздушни удари срещу бунтовниците в Сирия няма да променят стратегията на водената от САЩ коалиция за борба с „Ислямска държава””, каза говорителят на държавния департамент на САЩ Джон Кирби.

 

„Водената от САЩ коалиция ще продължи да изпълнява мисии над Ирак и Сирия, както е планирано и в подкрепа на нашата международна мисия за унищожаването на „Ислямска държава“, каза той пред репортери.

 

Американският генерал Дейвид Петреъс, бивш командващ силите на САЩ в Ирак и Афганистан, заяви, че руската интервенция в Сирия представлява реална опасност за САЩ.

 

 „Мисля, че Владимир Путин се стреми към възкресяване на Руската империя. Сирия е геополитически Чернобил- разпространява нестабилност и екстремизъм в региона и целия останал свят. Като ядрено бедствие, последиците от катастрофата в Сирия заплашват да останат с нас десетилетия и колкото по-дълго продължи ситуацията там, толкова по-тежки ще бъдат тези последствия“, заяви Петреъс.

 

Полският външен министър на външните работи Гжегож Схетина заяви в ефира на полската телевизия, че с намесата на Русия конфликтът в Сирия ще се реши трудно. 

 

„Конфликтът в Сирия ще се реши и с участието на Русия, но това ще стане сложно“, каза Схетина. Той подчерта, че Русия ще води своята си игра, опитвайки се чрез участието си в решението на сирийския конфликт да се завърне на „най-високо място в международната политика“. 

 

Междувременно, според него, Русия трябва да прекрати участието си в конфликта в Украйна.

 

Говорителят на министерството на външните работи на Иран Марзие Афхам заяви, че Техеран приветства руското решение за изпращане на военно-въздушни сили за нанасянето на авиоудари по „Ислямска държава“ в Сирия.

 

„Ние гледаме положително на тази стъпка и оценяваме всички действия, насочени към борбата с тероризма в региона“, заяви Афхам.

 

По нейните думи по време на срещата си в Ню Йорк Владимир Путин и Хасан Роухани са обсъдили координацията на действията си по борбата с тероризма в Сирия.

 

Разрешението на Съвета на федерацията за това Русия да изпрати войски в Сирия е стъпка към унищожаването на световната система на сигурност според украинския министър-председател Арсений Яценюк.

 

„Смятам, че решението на ООН е крачка към дестабилизацията на световната ситуация, към напрежение по целия свят, към продължаване на военните конфликти. Русия ще понесе лична отговорност за това“, смята Яценюк.„Реакцията на международната общност трябва да бъде безкомпромисност“, добави той.

 

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр смята, че в Сирия Русия трябва да се присъедини към коалицията водена от САЩ.

 

„Защо Русия встъпва в борбата срещу „Ислямска държава“ самостоятелно щом има международна коалиция, която върши същото?“, зададе въпроса ал Джубейр. Той добави, че Саудитска арабия поддържа смяната на властта в Сирия, особено ако тя се осъществи мирно.

 

Според него Русия чрез въздушната си мисия в Сирия преследва единствено своите национални интереси.