Срещу кого са насочени руските удари?

 

Новата фаза в сирийския конфликт изправи един срещу друг Вашингтон и Москва. Двете световни сили се оказаха на ръба на пряка конфронтация след първите руски удари в Сирия. Това накара първите дипломати на Русия и Съединените щати да се срещнат за трети път в рамките на няколко дни. 

 

След срещата между Джон Кери и Сергей Лавров в Ню Йорк стана ясно, че висши представители на американската и руската армии може да проведат разговори още днес. Целта е да се избегнат евентуални преки сблъсъци между тях при въздушните им удари в Сирия. За това се бяха договорили още в понеделник Барак Обама и Владимир Путин, но

Още по темата

руските удари изпревариха събитията. Или по-скоро послужиха като катализатор.

 

"Първите инструкции към нас бяха да се уверим, че военните на Съединените щати и военните на Руската федерация, които започнаха операции в Сирия по молба на сирийското правителство, ще започнат контакти, за да се избегнат нежелани инциденти", уточни министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. 

 

"Аз изразих опасения, които споделих и по време на срещата на Съвета за сигурност днес. Опасения по отношение на типа и характера на целите, както и нуждата от изясняването им. Очевидно едно е сред целите да е "Ислямска държава", но ние сме притеснени, ако това не е така", посочи държавният секретар на САЩ Джон Кери.

 

Руската страна твърди, че цел на въздушните удари са били позиции на "Ислямска държава" в Сирия. Според Запада обаче цел на нападенията са били противници на режима от Дамаск, които нямат нищо общо с "Ислямска държава".

 

След напрегнатия ден, в който отношенията между Русия и Запада допълнително се изостриха, американският държавен секретар и руският му колега все пак се опитаха да овладеят напрежението. 

 

"Постигнахме съгласие, че е наложително да намерим изход от конфликта и да избегнем ескалация или задълбочаването му от сили, които са извън контрол", заяви Кери. 

 

И все пак, по всичко личи, че очакваното затопляне след срещата между Обама и Путин е все така далеч.

 

Срещу кого според вас са насочени ударите на Русия в Сирия? Отговорете в анкетата ни ТУК.