Полицията извърши обиски по частни домове

Масирана полицейска акция и обиски по частни домове се извършват в Одрин. Целта е издирване на нелегално укриващи се бежанци, информира БГНЕС.

 

Два квартала са под блокада, при претърсването на къщите са открити над 200 тайно пребиваващи сирийци. Само в една двуетажна къща са открити 40 души, в други две – 55, сред които много жени и малки деца. Всички те нямат разрешения за престой в района, поради което бяха транспортирани първо до бюрото за имигрантите, а после до лагерите и градовете във вътрешността на страната, от които са пристигнали в Одрин.

 

Полицията отказва да издава разрешителни карти за пребиваване след министерската заповед за категоричен отказ от убежище.

 

Проблем пред полицията възникна с една сирийска жена на име Динар, която оказа особена и дълга съпротива на усилията да бъде насочена към бежански лагер. Обект на издирване са и трафикантите, с чието посредничество са наети множество квартири за нелегалните.

 

Операцията е по заповед на турското министерство на вътрешните работи и е предизвикана от упорството на бежанците да продължат към Европа.

 

Преди седмица в първия ден на свещения за мюсюлманите по света Курбан байрам 549 сирийци бяха натоварени в осигурени от местната власт автобуси и отправени към други градове и кампуси. Продължават обаче постоянните опити на малки групи да достигнат до граничния град и въпреки рисковете да се прехвърлят в Европа.