"Руските удари са довели до дезертьорство сред наемниците на ИД", обяви ген. Андрей Картаполов

Американската страна уведоми руското Министерство на отбраната, че в зоната на действие на руската авиация в Сирия „няма никой друг освен терористи“.

 

"Руските удари са довели до паника и дезертьорство сред наемниците на „Ислямска държава“, които искат да избягат в Европа", обяви пред журналисти ген. Андрей Картаполов, началник на Главното оперативно управление в Генщаба на руската армия, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

 

Американците ни уведомиха по време на контактите, че в този район няма никой друг освен терористи“, увери Картаполов в Националния център за управление на националната отбрана.

 

Той припомни, че руската страна предварително е уведомила за началото на въздушните си удари в Сирия срещу обекти на групировката „Ислямска държава“ (ИД).

 

“Един от първите информирани сутринта на 30 септември бе американският военен аташе в Ирак по въпросите на сигурността полковник Хади Петро”, уточни Картаполов. По думите му той бил осведомен от руския представител в Багдад ген. Кураленко.

 

Ударите се нанасят денонощно от авиобазата "Хмеймим" по цялата територия на Сирия. За три денонощия успяхме да подкопаем материално-техническата база на терористите и съществено да понижим техният боен потенциал", изтъкна още генералът. По думите му „разузнаването засича, че бойците (на ИД) напускат контролираните от тях райони“. „В техните редици е настъпила паника и дезертьорство. Около 600 наемници зарязаха позициите си и се опитват да избягат в Европа“, изтъкна началник на Главното оперативно управление в Генщаба на руската армия.