Депутатите в спор да има ли ограничения и образователен ценз

 

Нападението над репортерския екип на Нова в Самоков за пореден път извади на дневен ред въпроса за качествата на хората, които се издигат на изборни длъжности.

 

Както по повечето въпроси, така и по този депутатите се разделиха. Според някои от политическите сили подобни ограничения трябва задължително да се предвидят. Други смятат,

Още по темата

че така ще се нарушат основни конституционни права на граждани и не може някой да бъде смятан за виновен до гроб, ако вече е излежал наказанието си.

 

А всъщност случаят Пиже съвсем не е изолиран. Почти всички водещи политически сили могат да се „похвалят” с кандидати с криминално минало или поне силно избухлив нрав.

 

Извършил си престъпление. Осъден си. Излежал си го. Следователно си се поправил. Горе-долу това е логиката, според която почти всеки у нас може да бъде кандидат за общински съветник. 


"Смятам, че е абсурдно в една държава, основана на законността, да се допуска осъждани лица да бъдат избирани на важни обществени длъжности", коментира реформаторът Радан Кънев.

 

Според малкия партньор във властта става дума за дупка в закона, която трябва да бъде запълнена. Големият партньор обещава да помисли. 

 

А защо точно политическите партии понякога подбират бандити – от БСП предложиха обяснение. Макар да призна грешка в случая с Пиже, ДПС си държи на предишната позиция.

 

"Когато става въпрос за изборни длъжности, според мен не би било редно да се поставят кой знае какви ограничения за който и да е", заяви Мустафа Карадайъ.

 

Депутатите се разделиха и по въпроса дали е нужен образователен ценз за кандидатите. Хиляди са кандидатите за общински съветници на тези избори. И, оказва се, почти няма партия без някой немирник в листите. Завчера ви разказахме за Юсни Ибрям - осъден за купуване на гласове и кандидат за съветник от Реформаторския блок. Пак реформаторите издигат в Шумен реабилитирания Димитър Серафимов.

 

Пак в Шумен БСП номинира осъдения за подбуждане към лъжесвидетелство адвокат Ивайло Йорданов - също вече с чисто досие. Склонният към чупене на камери и саморазправа с журналисти Деми Димитров е кандидат за кмет от АБВ в Брусарци.