Американският летателен апарат е променил маршрута си

Най-малко един американски военен самолет е трябвало да промени маршрута си над Сирия, за да избегне опасно близко приближаване до руски военни самолети, предадоха АП и БТА. 

 

Говорителят на Пентагона капитан Джеф Дейвис не даде повече подробности, включително колко пъти е имало такива случаи.

 

Американските военновъздушни сили продължават да изпълнят ежедневно полети над Сирия. В операциите обаче са внесени промени, откакто руските ВВС започнаха своята кампания в страната, отбеляза капитан Дейвис.

 

Той подчерта, че това подчертава интереса на американската страна от по-нататъшни разговори с руската с цел избягване на инциденти и непреднамерени конфликти във въздушното пространство на Сирия.

 

Първи кръг дискусии между американски и руски военни представители се състоя на 1 октомври. За момента няма насрочена нова сесия.

 

По-рано днес американският министър на отбраната Аштън Картър заяви, че Съединените щати не са дали съгласие за военно сътрудничество с Русия в Сирия. Той добави, че Вашингтон е готов да води технически разговори за сигурността на пилотите, но подчерта, че страната му няма да си сътрудничи с Москва, докато тя продължава с „погрешната стратегия“ в Сирия.