Избирателят обаче трябва да разполага с целия набор от бюлетини

 

Трябва ли да ни питат дали искаме да гласуваме и в националния референдум, когато отидем да подадем своя глас в местния вот? Този въприс зададохме към Централната избирателна комисия след като станаха ясни първите сигнали за нарушения в изборния ден.


„Указания от Централната избирателна кимисия към секционните избирателни комисии за това избирателите да бъдат питани, или да не бъдат питани дали искат да гласуват в референдума, не са давани. Всеки избирател има право да прецени дали ще участва в двете гласувания – за местни избори и за национален референдум, или само в едно от двете. И да го попитат, и да не го попитат, няма никакво нарушение на закона. Преценката е на избирателя дали ще участва и в двата вида гласуване”, обясни за Нова Камелия Нейкова от ЦИК.


Относно гласуването в две тъмни стаички, от ЦИК са категорични, че това не е нарушение, тъй като може да има повече от една стая за гласуване, с цел изборният процес да бъде по-бърз. Само че преди да отиде да гласува, избирателят трябва да получи целия набор от бюлетини, както и да влезе само в една от стаичките.  

 

Нова телевизия те призовава да гласуваш независимо. Ако споделяш това послание, сподели #АзСъмНезависим. Защото с всяко следващо споделяне намаляваме тежестта и значението на контролирания вот.

 

Харесайте Facebook страницата на Новините на Нова, за да следите изборните резултати в страната през целия ден.