Кандидатите за евродепутати ще трябва да се номинират до 12 седмици преди вота

В изборите за ЕП ще се участва с официално одобрени водещи кандидати за председател на Комисията. Това гласи предложение на Парламента за промяна в изборното законодателство на ЕС.


Кандидатите ще трябва да бъдат официално номинирани до 12 седмици преди вота.


Всички граждани на ЕС, живеещи в чужбина, пък трябва да могат да гласуват онлайн или по пощата.


Действащите в момента национални правила за провеждане на евроизбориса доста разнообразни, което според ЕП е в противоречие с понятието за европейско гражданство.


Изборите за Европейски парламент продължават да бъдат изцяло национални. Надяваме се, че ще увеличим интереса на гражданите да участват в този важен елемент на вземането на решения в Европа”, коментира съдокладчикът Данута Хюбнер.


Младото поколение трябва да бъде поощрявано да участва в тези избори. Интернет поколението предпочита да гласува електронно, с едно натискане на бутона, вместо да ходи до общината или някое училище. В някои страни списъците с кандидатите се затварят едва 17 дни преди изборите. Не разбирам как е възможно да се провежда кампания по този начин”, каза от своя страна германският евродепутат Йо Лайнен.


Всички граждани на ЕС, живеещи в чужбина, трябва да могат да гласуват в европейските избори. Според парламента това може да се постигне чрез предоставянето на системи за електронно, онлайн или пощенско гласуване.


На последните европейски избори през 2014 г. четири страни членки не предложиха никаква възможност за гласуване на своите граждани зад граница - Чехия, Ирландия, Малта, Словакия. Останалите можеха да гласуват по пощата, в посолство, чрез упълномощено лице или по електронен път.


Бюлетините, използвани в европейските избори, трябва да предоставят еднаква видимост както на имената и емблемите на националните партии, така и на тези на европейските политически партии, на които те са членове. Европейската принадлежност на всяка национална партия трябва също така да е ясно обозначена във всичките и предизборни материали.


Евродепутатите също така предложиха създаването на трансграничен европейски избирателен район, в който списъците с кандидати се оглавяват от кандидата на съответното политическо семейство за председател на ЕК.