Средствата ще бъдат отделени през следващите две години

Лидерите на държавите членки на ЕС се договориха на неформалната си среща в столицата на Малта Ла Валета да насочат 3 милиарда евро към Турция. Това съобщи пред журналисти премиерът на Чехия Бохуслав Соботка, цитиран от БГНЕС.


"Средствата ще бъдат отделени през следващите две години и са за помощ на бежанците, намиращи се в Турция”, уточни Соботка. Тези пари ще отидат предимно за подобряване на условията, преди всичко, на сирийските бежанци, намиращи се на турска територия, отбелязва чешкият премиер.


През 2016-2017 година Европейската комисия ще се постарае да намери необходимите средства най-вече в бюджета на ЕС. Държавите членки на ЕС също ще вземат финансово участие, ако това се наложи.


Соботка посочи, че до края на ноември трябва да се проведе среща на върха ЕС – Турция. На нея ще бъдат съгласувани окончателните аспекти на помощта за Анкара от страна на ЕС.

 

„Ако Турция поиска, то тя ще може в значителна степен да отслаби натиска на мигрантите (върху ЕС), а вероятно и да го спре. Предстоящата среща на върха трябва да потвърди какви стъпки трябва да предприеме турската страна и какви – ЕС”, каза Соботка.