Говорим за контролиран прилив, а не за бариери, каза началникът на екипа на канцлера Вернер Файман

Австрия ще строи 3,7-километрова ограда по границата си със Словения, предаде БГНЕС. 

 

Виена ще държи на склад и допълнителна телена ограда, която също ще бъде монтирана при необходимост.

 

„Тук говорим за контролиран прилив, а не за бариери“, каза Йозеф Йостермайер, началник на екипа на канцлера Вернер Файман. 

 

Изказването му идва два дни след като Словения започна да предприема сходни действия по своята граница с Хърватия, а Унгария заяви, че е готова бързо да издигне ограда по границата с Румъния.

 

По-рано днес австрийският външен министър Себастиян Курц предупреди, че мигрантската криза е извън контрол и е погрешно да се смята, че е достатъчно само да се търсят допълнителни места за настаняване. Според него е необходимо е да се гарантира сигурността на външните граници на ЕС и ако това не стане все повече държави ще търсят самостоятелни решения за справяне със ситуацията по техните граници.

 

Той каза също, че разбира недоволството сред гражданите, както и това на Германия и Швеция, но подчерта, че Австрия вече е пренатоварена по отношение на бежанския въпрос, защото техният брой е прекалено голям. 

 

„Поради тази причина е необходимо незабавно спиране на тази човешка вълна", каза още австрийският дипломат. Себастиян Курц е убеден, че така повече не може да продължава и всеки ден от Турция да влизат в Гърция по 10 000 души и след това без никаква регистрация те да продължават пътят си до Австрия.

 

Австрия и Европа са длъжни да намалят броя на бежанците и това не е някаква дясна позиция, а реално състояние на нещата. Разходите за издръжката се взимат от данъкоплатците. Настаняването и грижите за 95 000 души струва 1 млрд. евро годишно, каза още Курц и добави: Сега не е време за идеологически дебат и тълкуване на понятията.