Още вчера вечерта хората декларираха ясно, че животът продължава

 

Равносметката за Франция седмица след кървавите атентати в Париж е 130 загинали, извънредни мерки за сигурност, нови ограничения, продиктувани от удълженото извънредно положение с три месеца. Има обаче и дух на солидарност и надежда. Още вчера вечерта хората декларираха ясно, че животът продължава и казаха на жертвите, че няма да бъдат забравени. Хората излязоха по улиците и площадите, за да докажат, че няма да променят начина си на живот.

 

Десетки снимки и десетки съдби. Сякаш разпилени из парижкия булевард „Волтер”, за да напомнят за черния петък в „Батаклан” - точно преди седмица.

 

Доброто приятелство с Валерия довежда Маорицио в Париж. Нея обаче вече я няма. Няма ги още десетки млади хора. Животът им приключил зад стените на „Батаклан”, докато били на рок концерт.

 

 

Сега за ужаса на 13 ноември, освен снимките и цветята, напомнят само полицейските заграждения, автомобили със сигнални лампи и въоръжени до зъби полицаи. Седмица след трагедията обаче шокът остава. Остава и надеждата. 

 

Продавачите в малките магазинчета за месо, хлебарници с кроасани и френски хлебчета, както и търговците на пазара за плодове и зеленчуци около „Батаклан” не спират работа. Ресторантите и кафенетата също са пълни с хора.

 

В пламъка на свещичките сега Янтел вижда не само трагедията, но и надеждата, че всички могат да са заедно в най-тежкия момент. Поднася цветя край загражденията не само заради болката си в сърцето, но и за да продължи битката на своите приятели в „Батаклан”. Битка, която се превръща в кауза и за Маорицио.