Авторите на проекта „Тwisted Kids” искат да накарат децата да спортуват и да ядат здравословно

 

Как се постига здрав дух в здраво тяло, когато е по-лесно децата да не спортуват и да ядат вредни храни? С предизвикателството са се заели авторите на проекта „Тwisted Kids” - един от петте финалисти в социалната инициатива на Нова телевизия „Промяната". Те предлагат на децата и на техните родители да подобрят живота си с джиу джицу и правилен хранителен режим. Първите резултати вече са налице. 

 

За разрастването на проекта обаче са необходими още средства. Изборът за „Промяната" е ваш, можете да го заявите до 24 ноември на сайта на Нова.

 

Като маймуни, като крокодили, като патета - с имитирането на животните, децата научават и основни рефлекси. Ники вече ги прилага умело в схватките с неговите връстници и с неговия татко. Всяка седмица двамата идват тук от много далече и няма сила, която да ги отклони от тренировките. 

 

„Пробвали сме футбол, плуване, джудо, карате и никъде ефектът не е бил такъв какъвто в тази зала”, разказва Росица Пандова - майка на Ники. „Чисто физически той се промени”. 

 

„Аз не използвам този спорт в училище, защото той е много опасен”, заявява Ники.  

 

„Той стана по-дисциплиниран, определено”, добавя майка му.  

 

С осъзнаването на силата идва и най-ценният урок. 

 

„Всички са равни и веднъж се губи, веднъж се печели и това не е причина за разочарование или възгордяване. И определено треньорът му е идол, по някакъв начин”, заявява Росица Пандова. 

 

„Няма дете, а може би и възрастен, който да не обича да учи от някой, когото харесва”, заявява Борислав Кирилов, автор на програмата за здрави деца. „Опитваме се чрез различни подходи да накараме детето да спортува, да му бъде забавно да спортува”.

 

„Започна да се съобразява как се храни, какво яде, вече не иска джънк фудс, няма интерес към тях”, разказва майката на Ники. 

 

„Искрено се надяваме, че участието ни в „Промяната" ще помогне нашата зала да се разшири, съответно да достигнем до повече деца и дай Боже да достигнем до по-голямо национално ниво”, заяви Борислав Кирилов.

 

Преди година тук е имало 10 пъти по-малко деца, сега желаещите са 10 пъти повече, отколкото залата може да побере. 

 

„Определено заслужават, защото влиянието, което оказват върху децата е страхотно и пак казвам, не само като физическо развитие, а и като психическо израстване на децата, стават по-уверени”, смята Росица Пандова. 

 

Проектът е един от финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change ”Промяната” 2015/2016. До 24 ноември можете да гласувате за един от петимата финалисти в „Промяната”. Вижте кои са останалите социални предприемачи и как можете да подкрепите техните проекти тук.