По-рано турменски сирийци заявиха, че са застреляли двамата летци

Двамата руски пилоти, които катапултираха от сваления от Турция бомбардировач Су-24, са живи. Това е съобщил официален източник на турското правителство, цитиран от Ройтерс и БГНЕС. 

 

Генералният щаб на руската армия обаче заяви, че единият от пилотите е бил убит от наземен огън при катапултирането му, съобщават АП и БГНЕС, като се позова на цитирано от руските агенции изявление на началника на Главното оперативно управление на руския генщаб генерал-лейтенант Сергей Рудской.

 

По-рано представители на военна групировка на турменски сирийци заявиха, че са застреляли двамата летци, докато са се спускали с парашутите си, след свалянето на самолета. На Ройтерс бе изпратено и видео, направено от неуточнена бунтовническа групировка в Сирия, на което се вижда тялото на ранен и неподвижен руски пилот.

 

Тази сутрин турските сили за сигурност свалиха руски бомбардировач Су-24 над границата на южната ни съседка със Сирия. Според Анкара самолетът е навлязъл неколкократно на турска територия в рамките на 5 минути.


Самолетът е участвал в руските операции в Сирия, в които цел е „Ислямска държава”, но и други опозиционни на режима на Башар Асад групи.


През последните дни Турция отправи предупреждения към Русия, че бомбардировките засягат защитаваните от Анкара туркменски сирийци, които също са против Асад.

 

Припомнете си подробности за днешния инцидент!