Турция свали руски боен самолет на границата със Сирия

 

Опасно напрежение между Москва и Анкара. Турция свали руски боен самолет на границата със Сирия. 

 

Последва острата реакция на Кремъл. Президентът Владимир Путин нарече инцидента "удар в гърба от съучастници на терористи". А НАТО свика извънредна среща.    

  

 

Инцидентът е станал днес преди обяд. Два руски бомбардировача СУ-24 са навлезли в турското въздушно пространство, твърдят турските власти. Последвали десет предупреждения в рамките на 5 минути. След това единият от тях бил свален с ракета с топлинно насочване, изстреляна от турски изтребител F-16. Руският СУ-24 е паднал в сирийската провинция Латакия.

 

Двамата пилоти са успели да катапултират. В началото туркменска бригада в Сирия заяви, че е убила и двамата. Турция обаче обяви, че и двамата летци са живи. Според Генералния щаб, цитиран от АП и БТА, на руската армия единият пилот е убит от наземен огън, след като е катапултирал. 

 

 

"Това събитие излиза извън рамките на обикновената борба с тероризма. Разбира се, нашите военни водят героична борба с тероризма, без да жалят силите и живота си. Но днешната загуба е удар в гърба, който ни нанесоха поддръжниците на тероризма. Не мога да нарека по друг начин това, което се случи днес", заяви Путин. 

Още по темата

 

Това е първият път, в който руски самолет е свален над Сирия от началото на военната кампания на Москва в арабската държава.

 

"Всички трябва да знаят, че сме готови да направим всякаква жертва и да вземем всякакви превантивни мерки, когато страната ни е заобиколена от пламъци и сигурността на границите и живота на гражданите ни са подложени на риск", заяви Ахмет Давутоглу, министър-председател на Турция.

 

В същото време руски хеликоптер беше обстрелван от сирийски бунтовници също в провинция Латакия. Бойците са стреляли по машината с противотанкова ракета Тоу. Вертолетът е успял да се приземи на контролирана от войските на Асад територия. Няма пострадали. 

 

В отговор на инцидента руското министерство на външните работи призова да не се ходи в Турция. Част от руските туристически агенции спират или отменят почивките в страната.  

 

 

НАТО свика извънредно заседание заради сваления самолет. Спешната среща е по искане на Турция. Последствията от днешния инцидент уплашиха институциите в Брюксел повече от заплахата за непосредствени атентати. В белгийската столица, в която положението през последните дни е почти военно, напрежението се засили и НАТО свика извънредна среща на представителите на страните членки, която започна преди час. 

Още по темата

 

Преди срещата стана ясно, че Северноатлантическият пакт е в в „тесен контакт" с Анкара и следи събитията около сваления руски самолет.

 

Наблюдаваме ситуацията отблизо, каза представител на НАТО, без да разкрива повече подробности. В началото на октомври Турция поиска свикване на извънредна среща на международната организация, след като руски самолети на няколко пъти нарушиха турското въздушно пространство.

 

Европейският съюз пък отказа да коментира свалянето на самолета преди да има повече информация и детайли за случилото се, но пък днес Комисията обяви, че ще даде на Турция 3 милиарда евро помощ, за да спира имигрантите на своя територия. В неделя в Брюксел се събират извънредно лидерите на 28-те и Турция. Европейската столица и днес остана блокирана и празна, изпълнена предимно с военни и полиция. 

 

Нивото на тревога в белгийската столица ще остане непроменено до понеделник, но утре метрото ще започне постепенно да се движи. В сряда ще отворят врати училищата и детските градини. 

 


Все повече гласове се надигат срещу блокадата на Брюксел. Политически представители и интелектуалния елит критикуват белгийското правителство за свръхреакцията му от заплаха, която съществува не само в Брюксел, но и в другите европейски столици. Според мненията на много интелектуалци, да държиш опразнена и блокирана столицата на Европа е равносилно да признаеш победата на джихадистите. 

 

Френският президент Франсоа Оланд, който се среща днес с американския си колега Барак Обама, заяви, че иска двете държави все по-усилено да работят заедно в атаките срещу "Ислямска държава" в Сирия. 

 

Обама заяви, че САЩ обичат Франция, че стоят заедно с френския народ, и припомни, че европейската държава е най-старият съюзник за Вашингтон. 

 

Репортери: Александрина Аврамова, Антоанета Николова, Николай Кръстев (кореспондент на БНР), Ясен Дараков (репортер на BIT)