На туристическите агенции е забранено да предлагат почивки в Турция

 

Русия наложи тежки икономически санкции на Турция заради сваления самолет. Президентът Владимир Путин подписа указ, с който санкциите влизат в сила незабавно. 

Още по темата

 

Путин посочи националната сигурност като причина за налагане на санкциите. Те са в няколко направления. На правителството се оставя свободата да реши на кои турски стоки да наложи забрана. Турция внася храни за над 1 милиард евро годишно, както и дрехи и платове за над милиард и половина. Смята се, че това може да са сред най-засегнатите сектори.

 

"Обстоятелствата са безпрецедентни, ръкавицата е хвърлена и реакцията на Русия е адекватна на заплахата”, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

 

Един от най-сериозните икономически удари е предвиденото спиране на чартърните полети и забрана за туристическите агенции да предлагат почивки в Турция. Около 4 милиона руснаци посещават Турция годишно.

 

Теоретично, отлив на руските туристи от Турция може да е добра новина за България. Повечето руснаци ходят на море в Турция, Гърция и България. Отлив от едната дестинация, може да значи по-голям брой туристи към другите две. Обявените от Русия санкции нямат краен срок.

 

Москва каза, че чака от Турция официално извинение за свалянето на самолета, както и компенсация за щетите. Засега Турция не изглежда склонна да се извинява, но обяви, че са направили всичко възможно, за да изпратят тялото на загиналия пилот обратно в Русия.

 

"Останките на пилота ни бяха предадени тази нощ. Подготвихме го за превоза към Русия според всички изисквания на православното християнство. Церемониите бяха извършени в църквата в Хатай", съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу. Според Турция, наложените санкции няма да допринесат за спадане на напрежението. А премиерът отново повтори, че иска подновяване на диалога с Русия.