Лицензите за работата на 5-и и 6-и блок изтичат през 2017 и 2019 г.

„Нашите експерти и специалисти отбелязват много добро състояние на 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Високото ниво на българските експерти и работещите в ядрената централа ни дават основание да смятаме, че тя може да бъде експлоатирана още 30 години“. Това заяви Вадим Титов, вицепрезидент на „Русатом международна мрежа“, който отговаря за

Още по темата

пазарите в Централна Европа.

 

„Русатом“ е част от руската държавна корпорация „Росатом“, която се занимава с изграждането на ядрени централи по руска технология.

 

„Ние разбираме важността за България от удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Ние сме много признателни, че „Росатом“ беше избран като изпълнител при извършване на модернизацията на 5 блок“, каза Вадим Титов, цитиран от БГНЕС.


„От наша гледна точка, проектът се реализира, спазвайки всички изисквания, които сме съгласували. Работата върви интензивно. Проектът е с много къси срокове, но ние правим всичко, които зависи от нас, за да ги спазим“, заяви той.


Лицензите за работата на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" изтичат съответно през 2017 и 2019 г. В България процедурата по удължаването на живота им стартира през 2012 г.

 

Обикновено подобен род дейности се подготвят много щателно и започват най-малко 6 години преди крайния срок, но нашата страна закъсня по политически причини. В началото на октомври 2014 между АЕЦ "Козлодуй" и консорциума, включващ "Росенергоатом", "Русатом Сервис" (двете компании влизат в „Росатом“) и "Електрисите дьо Франс", беше подписан договор за удължаването на живота на 5 блок на Козлодуй. Благодарение на предстоящата модернизация животът на ядрения блок може да бъде удължен с няколко десетилетия.

 

През лятото стана ясно, че строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струва 5,3 млрд. долара. Припомнете си подробности!