За близо шест години те са със 100 000 по-малко

 

Броят на учениците намалява. За близо шест години те са със 100 000 по-малко. Основната причина - демографската криза. Изводите са на Сметната палата след одит на училищата. 

 

Данните потвърждават, че проблемите в образованието ни остават независимо от мерките, които взима държавата. Ако през учебната 2007-2008 година учениците са били над 850 000, сега те са около 100 000 по-малко. 

 

Добрата новина, е че в същото време децата, които напускат класните стаи, са по-малко в сравнение с преди около шест години. Расте обаче броят на децата, които избират да учат зад граница. Учителите също намаляват за шест години - около 10 000 по-малко. За две години закритите и преобразувани училища са над 50, а планът е бил да са 30.  

 

Едно спасено училище - 98 ученици и само 12 учители и възпитатели. С тях едно село успя да запази образованието. Училището в село Антон вече е защитено. Спасението на училището е спасение за учителите и учениците, но и несигурност – учителите и учениците намаляват.  

 

В същото време докладът на Сметната палата отчита, че така наречените маломерни паралелки са много, а качеството на образованието в тях не отговаря на изискванията. 

 

Безработицата и липсата на пари оставят без образование повече от половината напуснали училище. Броят на учителите над 60 години продължава да расте.