След акцията на граничния пункт 33-ма са в ареста и огромни задръствания

 

Ден след мащабната акция срещу корупцията на границата има транспортен хаос и задръствания. В неделя 33-ма митничари бяха задържани заради подкупи. Намаля ли опашката от камиони и признават ли шофьорите, че са им искани пари?

 

След мащабната акция и десетките арести, „Капитан Андреево” спря да работи за няколко часа. Това доведе до образуването на колона от товарни автомобили, която стигаше почти до Свиленград. От митницата казват, че през нощта пунктът е работил на пълен капацитет.

 

Пропуснати са над 800 камиона в двете посоки, след като са намерени достатъчно служители, които да работят на пункта. Засега няма да бъдат командировани хора от други части на страната. А шофьорите, чакащи по денонощие, за да минат границата признават, че от 25 години насам рушветите са неизменна част от пътуването им.

 

Ден след акцията на "Капитан Андреево", изгревът дойде с километрични опашки от камиони. Макар и обезпечен със служители, пунктът не може да поеме всички камиони. А шофьорите мръзнат на минусови температури и за разлика от вчера, са по-склонни да признаят, че рушветите са задължително част от почти всяко пътуване.

 

Исмет кара за турска фирма вече 22 години. Казва, че в началото на демокрацията е имало твърди суми, които са се давали на всички по веригата. Сега сумите варират в замисимост от ситуацията.

 

„Например, да кажем, караш текстил - платове. А платове, това е голям проблем, защото ще трябва да ги свалим и после, за да ги свалят, трябва да платиш 150 или 200 евро на тези работници и те заплашват по такъв начин и даваш нещо там и си минаваш”, казва Исмет Йоскалъч.

 

Въпреки всички мерки срещу корупцията през последните години, шофьорите казват, че нещата не са се променили много.

 

„Слагаш парите в паспорта и ги даваш. Не знам как стават тези работи, дали камерите им работят или не работят”, добавя Исмет Йоскалъч.

 

По време на вчерашната акция част от митничарите бяха спипани да разпределят пари, а в домовете и колите на други са открити големи суми - общо 100 000 лева.

 

Въпреки всички шумни акции по границата досега осъдени за корупция няма. Предстои прокуратурата да прецени колко от задържаните вчера 33-ма ще получат обвинения и ще стигнат до съда.

 

Репортер: Димитър Иванов

 

Вижте какво беше положението на границата тази сутрин: