Той коментира и оставката си от зам.-председателското място в ДСБ

 

„Реформаторският блок потвърди участието си в управленската коалиция. В момента е във висока степен на готовност от подписване на анекс към коалиционното споразумение между ГЕРБ и блока и внасянето му на Съвет за развитие, в който ясно, подробно и конкретно с дати, с ясна философия да бъде преподписано продължението на реформата в правосъдието”, заяви в студиото на „Здравей, България” здравният министър Петър Москов.


Той коментира и оставката си от зам.-председателското място в ДСБ.


„Аз съм си подал оставката от ДСБ като зам.-председател, защото не съм съгласен с това да вкарваме съда в такава изолация, в каквато беше доста време”, добави той.


Москов коментира и разцеплението в ДПС.


„Връщането на ДПС през парадната врата на управлението минава през руинирането, самоунищожението или унищожението на Реформаторския блок, доказването му като недобра управленска конфигурация с ГЕРБ, аз няма да съм човекът, който ще отвори тази врата, било пред Доган, било пред Местан”, каза още той.


По думите му Реформаторският блок „не е сбор от няколко партии, които да надделяват вътре в блока, а е надежда за това, че разпокъсаната Десница може да работи заедно”. И очерта: „Стратегическото стабилно политическо бъдеще на държавата зависи от трайна управленска конфигурация между РБ и ГЕРБ".


Той заяви, че е в добри отношения с Радан Кънев.


„Говорим за отстояване на политическа линия. В този случай с Радан имаме обективни различия”, коментира още Петър Москов.


И се върна на въпроса за ДПС: „ДПС е опозиция и се разпада. По тези два въпроса няма спор. Това с геополитическата ориентация и етническият мир е поредното алиби, за да може зад него да се прикрива една безнаказаност и разхищение към публичните финанси. А отговор на въпроса на кого е по-близък Пеевски - на Доган или на Местан, няма верен отговор”.

 

Относно данък „вредни храни” здравният министър заяви: „Този данък няма фискални цел. Той има здравни цели – промяна в нашите хранителни навици. Данъкът ще бъде внесен на обсъждане следващия месец за обсъждане в Министерския съвет. Този данък не е част от управленската програма. Той е инициатива на Здравното министерство и на Министерството на спорта”.

 

„В момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител на пръстовия отпечатък в аптеките и в болниците. И до началото на април идентификаторът ще бъде въведен, категоричен беше той.

 

По въпроса за бързото изчерпване на направления за специалист, които се дават от личния лекар, Москов заяви: „Сега вие ще имате гарантираното право на този преглед, независимо в какъв етап на месеца сте отишли, както беше досега. Защото досега, като отидете в края на месеца, няма направления. Сега вие ще имате собственото си гарантирано право на здравно осигурен".

 

А дали ще се въведат ужасяващи картинки върху кутиите с цигари, Москов беше категоричен, че промяна трябва да има: „Начинът, по който се извършва превенцията, профилактиката и здравната пропаганда, трябва да бъде променян и той се променя. Той трябва да стане не плашещ, а разбираем”.

 

Относно информация в пресата, че киберножовете не се използват, здравният министър заяви: „Това е невярна информация. Наистина има пет големи български болници, за които беше закупена такава апаратура за радиохирургия. Киберножовете работят, даже вече има извършени операции. Всяка една от тези апаратури ще работи, а тя вече има осигуреното финансиране”.

 

Москов беше категоричен, че имунизационният календар на българските деца е гарантиран.

 

Запитан дали е любимец на премиера Бойко Борисов, Москов отвърна: „Аз не живея с идеята да бъда любимец, а с идеята да правя всичко така, че програмата, под която сме се разписали, да бъде направена. Това е единстветоно нещо, което има смисъл. Останалото е борба за тронове, в която аз не участвам”.