Възможно ли е това и откога?

 

Купуваме винетки за ден с един SMS. Предложението е на омбудсмана Мая Манолова и днес беше внесено в Министерския съвет. А причината - много шофьори карат по републиканските пътища рядко и са принудени да плащат за услуга, която не ползват през по-голямата част от годината. Възможно ли е и откога?


Всеки път, когато се качва в колата, сметката за Христо е различна.


„Зависи колко често се пътува и колко често излизам в провинцията”, обяснява шофьорът Христо Хринчев.


Когато обаче пътуванията не са много – сметката не излиза, тъй като плаща такса, но пътищата ползва рядко.


„Не е справедливо по отношение на българските граждани, които ползват по няколко пъти в годината републиканската пътна мрежа, да плащат същата цена като тези, които всеки ден са по републиканските пътища”, на мнение е омбудсманът Мая Манолова.


Решението – еднодневна винетка.


„Ако излизам събота или неделя за един ден със семейството, на ски например, това ще е добър вариант. Иначе трябва седмична”, обяснява шофьорът Христо Хринчев.


Тук обаче идва проблемът – как ще се плаща?


„Всеки път да лепим винетките”, на мнение е шофьорът Христо Хринчев.


И решението:


„Би могло заплащането да става със SMS, както са плащанията за Зелена или Синя зона”, добави омбудсманът Мая Манолова.


От Пътната агенция обясниха, че стикерът е задължителен – веднъж заради защитата, и втори път – заради контрола на пътя. Затова и печатането на дневни винетки било неизгодно за държавата. А и такава практика нямало в нито една европейска страна. Не толкова категорични са в транспортната комисия в парламента.


„Ако седмичната е 10 лева, дневната може да е 2 лева, например. Толкова се плаща за Синя зона и то за час. С 1 SMS може да бъде решен този проблем”, казва Настимир Ананиев от Комисията по транспорт в НС.


Другият препъни камък:


„За да има дневна винетка правителството, трябва да се откаже от това да таксува всички пътища, защото при наличие на пътна винетка за цялата пътна мрежа, разходите за администрирането на услугата ще бъдат много високи”, обяснява Борис Марков от компания за изграждане на системи за таксуване.


Затова сред новите предложения са за винетки да плащаме само за някои пътища. Или да се въведат регионални пътни такси.

 

В същото време социалните служби в страната отчитат рекорден брой кандидати за безплатна винетка.