Руснакът Николай Давиденко бил част от схемата, разкрита от Би Би Си

 

Руският тенисист Николай Давиденко е участвал в уговорени мачове в професионалния тенис. Това съобщи Би Би Си.

 

В понеделник телевизията разпространи новината, че разполага със секретни документи, които показват, че мафията печели от нагласени срещи.

Още по темата


 
Според медията 16-има тенисисти, които са били в топ 50 на Световната ранглиста, са подозирани многократно, че играят в нагласени двубои. Осем от тях били сред участниците в текущия турнир Australian Open.

 

Според разкритията на Би Би Си Давиденко умишлено загубил мач срещу аржентинеца Мартин Васало Аргело, изигран през 2007 г. в Сопот, Полша. Залаганията за въпросния двубой възлизали на 3,5 млн. паунда. Около 3 млн. от тях били за победа на аржентинеца, въпреки че Давиденко бил явния фаворит. Повечето от залаганията били направени от свързани акаунти в Москва. Един от залагащите си разменил 82 SMS-а с Аргело.

 

През 2011 г. австрийският тенисист Даниел Кьолерер признал, че при участието му в три отделни турнира му предлагали пари, за да загуби определени срещи, разкрива още Би Би Си. 


Испански треньор, чийто възпитаник в момента играе на Australia Open, пък разказал, че някои играчи дори били заплашвани при отказ да участват в уговорени двубои. Въпросният наставник обаче пожелал да остане анонимен.


Според Би Би Си има информация за 36 уговорени мача в професионалния тенис, включително и такива от „Уимбълдън”.

 

В понеделник световният номер едно - Новак Джокович, заяви, че са се опитвали да го подкупят.

 

"Не се свързаха с мен директно. Свързаха се чрез хора, които по това време работеха в екипа ми. Естествено, отхвърлихме предложението моментално, дори човекът, който се опитваше да го направи въобще не успя да говори директно с мен", обясни Джокович.  

 

Според Би Би Си, въпреки многобройните сигнали за участие в съмнителни мачове, Асоциацията на професионалните тенисисти не е спряла въпросните играчите от участие в турнирите от календара. 

 

Шефовете на асоциацията отрекоха обвиненията.


 
Би Би Си твърди, че документите показват, че престъпни групи от Русия, Северна Италия и Сицилия печелят стотици хиляди евро, като залагат на мачове с предизвестен изход. Подозрението е, че за да излязат залозите, криминалните организации са подпомагани от професионалните тенисисти, които губят срещу заплащане.