Констатациите да не се използват за персонални нападки, призовават от обвинението

“Ръководството на Прокуратурата на Република България е на становище, че докладът подпомага усилията на българските власти в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност и носи силно послание за необходимост от диалог и сътрудничество между институциите”. Така държавното обвинение коментира изводите от последния мониторингов доклад на Европейската комисия за страната ни.

Още по темата

Прокурорите се съгласяват с отбелязаната от Брюксел нужда от промени в НК и НПК, както и в Закона за съдебната власт.


„Всякакви внушения за препоръчана външна експертиза и „двоен мониторинг“ на прокуратурата са некоректни и омаловажават професионалните усилия и достойнство на прокурорите и следователите”, смятат още обвинителите.      


Те отбелязват и „важната стъпка” за промените в Конституцията, чрез които Висшият съдебен съвет се разделя на две колегии.


„Удовлетворяваща е оценката на „прагматичния подход, следван от прокуратурата, за укрепване на капацитета чрез организационни промени и по-тясно сътрудничество с други компетентни служби“ при създаването на Специализираното звено „Антикорупция“. Отчетени са „положителни резултати от сътрудничеството между службите, с оглед внесените в съда редица случаи, в това число срещу лица, заемащи високи публични длъжности като магистрати и кметове“, казват още от прокуратурата.


Оттам подчертават, че за успешната работа по въпросните дела са нужни действия на всички власти.


Обвинителите се ангажират със проучване на дела, по които България е била осъдена от Европейския съд за правата на човека заради неефективно разследване. Освен това обвинението „ще ревизира цялостната дейност на специализираната прокуратура, съобразно предвиденото в Стратегията за съдебна реформа”.


Към ЕК ще бъде отправена покана за включване на експерти, които да подпомагат разрешаването на проблемите.


„Прокуратурата призовава констатациите в доклада да бъдат подложени на обективен прочит и градивно обсъждане.  Използването им за персонални нападки и институционално разделение е деструктивно и не спомага за преодоляване на проблемите”, завършва официалната си позиция държавното обвинение.