Той заяви, че няма намерение да подава оставка

 

"Аз не съм сложен за главен прокурорq за да мълча. Радан Кънев не случи на прокурор. Няма да стоя и да мълча, когато той си плакне устата", заяви в интервю пред Диана Найденова главният прокурор Сотир Цацаров. Той заяви, че няма намерение да подава оставка. 

 

"Защо да си тръгна, защо да им доставя това удоволствие, когато мисля, че правя каквото трябва, го правя”, каза Цацаров и допълни, че няма да се съобразява "с площадни викове" и собствениците на някои медии.

 

Относно промените в Конституцията и твърденията на Радан Кънев, че те са хвърляне на прах в очите и е изпълнена волята на Цацаров да може да доминира във ВСС, главният прокурор каза, че не е чувал подобни твърдения, но ако някой направи подобно изявление, това ще е „върховна глупост”. 

 

"ВСС не трябва да подава оставка. Това е невъзможно юридически, защото няма саморазпускане на такъв орган. Има индивидуални актове за оставки”, заяви още Сотир Цацаров. Според него SMS-скандалът във ВСС е „абсолютно измислен”.

 

"Записи между "двете каки" Румяна Ченалова и Владимира Янева са пускани услужливо, изчислено във времето, според съответната конюнктура и болна тема на деня. Записите не са СРС, а манипулация, която определени сили използват, за да дестабилизират ситуацията”, коментира Цацаров.

 

„Театърът е много ясен. Защо Румяна Ченалова е толкова словоохотлива пред всички медии, а когато трябва това, което каже да бъде записано в протокол за разпит, единствените й думи са „Не знам” и „Не помня”, попита главният прокурор.

 

Той уточни, че Делян Пеевски ще бъде разпитван заради твърденията на Румяна Ченалова, че определен кмет е водил кандидати за председатели на съдилища при него. 


Цацаров бе помолен да коментира думите на бившия правосъден министър Христо Иванов, който в парламента каза, че в България има върховенство не на закона, а на главния прокурор.

 

„При него имаше голяма разлика в поведението и начина на говорене в зависимост от мястото, където това ставаше. По стечение на служебното си положение съм присъствал на разговори между Иванов и премиера. Има разлика в публичното поведение и в поведението в премиерския кабинет, но няма да изпадам в интриги”, коментира Цацаров.

 

По думите му цялата политическа логика на говоренето на ДСБ е директно насочена срещу прокуратурата.