Прекратиха съдебното производство за пране на пари срещу него

 

Христо Бисеров няма да бъде разследван за пране на пари, съобщи Софийският градски съд. Прокуратурата е прекратила досъдебното производство, което се водеше срещу бившия зам.-председател на парламента и доведения му син Ивайло Главинков, тъй като е изтекъл законовия срок на разследването, който е двугодишен. 

 

Ако в рамките на две години не се стигне до обвинителен акт, разследването трябва да бъде прекратено. То започна през 2013 година, след като Бисеров се раздели с всички партийни и парламентарни постове, а дни по-късно стана ясно, че е разследван от ДАНС. 

 

Тогава разследващите съобщиха, че става дума за незаконни преводи от Бисеров към доведения му син от швейцарски в македонски сметки. Въпреки молбите за правна помощ до Швейцария, страната така и не разкри банковата тайна и разследващите не са установили нито произхода на парите, нито как са получени, съобщават от прокуратурата. 

 

Припомняме, че в началото на декември Христо Бисеров бе оправдан по всички обвинения: за неплатени данъци в особено големи размери, за недекларирани сделки с валутни ценности и за укрити над 700 000 лева в сметки в Швейцария. 

 

Разследването продължи година и половина, а обвинителният акт срещу Бисеров беше внасян няколко пъти поради процесуални грешки. Самото дело пък започна и приключи за 6 часа. И въпреки че изводът от финансовата експертиза е, че Христо Бисеров е харчил повече, отколкото е изкарвал, съдът го оправда поради липса на доказателства. След решението той запази мълчание.