Санитарните възли също ще бъдат под наблюдение

 

Нови правила на матурите тази година срещу преписването. По-малко от година след като екип на Нова телевизия разкри схема за продаване на матури, контролът ще бъде сериозно затегнат.   

Още по темата

 

 Идеята е зрелостният изпит по български език и литература да бъде разделен на три модула. След всеки модул зрелостниците ще могат да излизат от стаята, но само след като са предали материалите си.

 

След това ще им се раздават следващите въпроси. След като решат и тях, отново ще могат да излизат от залите. Изпитът ще остане 4 часа.  Надеждите са, че така учениците няма да търсят външна помощ за решаването на тестовете.

 

„След всеки модул пликовете ще бъдат запечатвани и няма да могат да бъдат разпечатвани след това”, коментира заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. 

 

Мария и Ани учат в 51-во училище в София. След три месеца двете трябва да се явят на матурите. Те не са очаровани от новите идеи за провеждането на зрелостните изпити. „Може да искам да помисля повече върху даден въпрос, ако ми се стори сложен”, коментира Ани. „Готвили сме се по един начин и сега изведнъж – „Матурата ви се променя”, заяви Мария.

 

„Промените трябва да се правят в началото на учебната година”, смята учителят по български език и литература Десислава Данова.  „Технологията на опитите за преписване досега показват, че са необходими около 60-70 минути докато излезе отговора, така че, мисля че това ще е една от мерките, които биха предотвратили измамите”, коментира директорът на 51-во СОУ в София Асен Александров.

 

И все пак експертите са категорични, че квесторът си остава най-сигурното оръжие срещу преписването по време на матурите. „Най-вероятно в коридорите вече ще има не един, а двама квестори”, съобщи Диян Стаматов.  Квестори ще има на пост и около санитарните възли.  

 

Окончателните промени ще са ясни скоро. Матурата по български ще бъде на 18-и май, а втората задължителна по предмет по избор на 20-и. 

 

 

През 2015 година учители в Ихтиман се оплакаха, че са били принуждавани да подсказват по време на матурите. Припомнете си случая!