Парламентът обаче определи работата на кабинета като незадоволителна

Украинският парламент отхвърли вота на недоверие срещу премиера на страната Арсений Яценюк. Решението дойде минути, след като депутатите определиха работата на кабинета като незадоволителна, съобщи телевизия Би Би Си (BBC). 

 

По-рано днес украинският президент Петро Порошенко поиска оставките на премиера Арсений Яценюк и на главния прокурор на Украйна Виктор Шокин.  

Още по темата

 

"Президентът призова главния прокурор и министър-председателя да се оттеглят, за да възстанови доверието във властта", написа в Twitter президентският говорител Святослав Цеголко. Порошенко предложи преформулиране на правителството в рамките на сегашната управляваща коалиция.

 

Часове след призива на президента, депутат фракцията „Блок на Петро Порошенко“ съобщи, че главният прокурор е подал оставка. 

 

 

Министър-председателят Яценюк, който заема поста си от две години, бе много критикуван през последните месеци заради недостатъчното реализиране на обещаните реформи и защото, според някои, защитава интересите на олигарси. Главният прокурор Виктор Шокин е обвиняван от критици, че не прави нищо, за да се пребори с корупцията и дори прикрива този проблем, когато той засяга близки до властта олигарси. 

 

 

Петро е президент на Украйна от юни 2014 година.