Очаква се превозвачите да спрат движението и на пункт „Маказа”

 

Границата с Гърция остава изцяло затворена. Паралелно с протеста на гръцките фермери, разгневени български превозвачи разшириха контраблокадата си. Заради избухналото напрежение, нашите превозвачи се заканват да останат там и за Великден.  

 

 

Късно снощи стана ясно, че примирие между двата протестиращи лагера – на шофьорите и на фермерите, е невъзможно. Дори след намесата на транспортния министър Ивайло Московски протестиращите от двете страни на браздата не можаха да се договорят. След кратка среща между министъра, протестиращите превозвачи и представител на гръцките стачници стана ясно, че няма да отстъпят нито едните, нито другите, а границата при „Кулата" остава затворена. Километрични колони от чакащи има и от двете страни на границата. 

 

„Гърция ще е блокирана за Великден и за лятото”, заканват се шофьори. 

 

 

„Категорично подкрепяме българските превозвачи. Ще стигнем докрай. Надявам се и Европейската комисия да се намеси”, заяви Московски. 

 

Московски призова недоволстващите български превозвачи да затворят всички гранични пунктове. 

 

„Какво е това нещо, 50 полупияни фермера, и дразнят допълнително нашите превозвачи, защото всяка вечер са скари, пиянски истории. Ядат, пият и се забавляват, а тук бедстват над 3 000 камиона”, заяви Ивайло Московски.

 

А блокираните в Гърция вече губят търпение и упрекват българските стачници. Малко преди обед част от бедстващите в Гърция българи бяха превозени с микробус от българска страна, за да си закупят най-необходимото.

 

 

Напрежението започва да расте и на граничния пункт "Капитан Петко Войвода" до Свиленград. И там се образува огромна опашка от камиони, като повечето български шофьори са блокирани от гръцка страна. Там колоната стига почти до първото село Орменьон.


Ден и половина на пътя изчерпа запасите на шофьорите. Единственият вариант да се снабдят с храна е България - на 7 км.


Българските превозвачи обаче са непреклонни и не виждат друг вариант да противодействат на гръцката блокада.Тонове плодове и зеленчуци вече се развалят в камионите, а дребните търговци са на път да изхвърлят стоката си.


Потърпевши са и гръцките превозвачи.


В помощ на шофьорите на опашките се отзоваха от областната администрация в Хасково, които доставиха вода и храна.

 

 

Контраблокадата продължава трети ден. Освен "Кулата", са затворени и пунктовете „Илинден”- „Екзохи”, „Капитан Петко Войвода” и „Маказа”. 

 

Докато тече блокадата, в Брюксел премиерът Бойко Борисов се срещна с новоизбрания председател на гръцката партия "Нова Демокрация" Кириакос Мицотакис.

 

"Ние не подкрепяме никакви блокади. Надявам се ситуацията да се разреши в най-скоро време", заяви Кириакос Мициотакис.

 

От своя страна, Бойко Борисов заяви, че случващото се на границата е недопустимо и оттук нататък позицията на България за блокадата на граничните пунктове ще бъде твърда, с цел всички пунктове да бъдат отворени максимално бързо. 

 

 

В петък български превозвачи ще затворят всички пропускателни пунктове по границата ни с Гърция. Това обяви членът на Управителния съвет на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт Илиян Филипов, цитиран от БГНЕС.

 

Той бе категоричен, че от утре под блокада ще бъдат и пунктовете до Ивайловград и Златоград.

 

“Не може всяка година земеделците от Гърция, когато нямат работа, да блокират нашата граница. Трябва един път завинаги да се реши този проблем”, допълни Филипов.

 

 

Ако все пак ви се налага спешно пътуване - какви са възможните обходни маршрути? 

Може би най-разумният вариант е да изберете да заобиколите през Македония. 

 

Едната възможност е през Петрич и Кукуш да стигнете до Гевгелия. Това означава да минете една граница повече и маршрутът ви да се увеличи с 50-60 км.

 

План Б е през Битоля, което обаче е с около 200 км повече, отколкото да минете през „Кулата” – „Промахон”.

 

Третият вариант е да заобиколите през турския град Одрин, което обаче означава доста път, ако сте тръгнали в противоположна гръцка посока.